Guvernul adoptă măsuri decisive pentru scăderea prețurilor la alimentele de bază

2 minutes, 12 seconds Read

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență în data de 30 iunie 2023 pentru a limita cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare, pe o perioadă de 3 luni. Măsura are ca scop stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și a fost adoptată pentru a face față crizei economice și pentru a îmbunătăți puterea de cumpărare a populației.

Conform acestei ordonanțe, adaosurile comerciale pentru următoarele alimente vor fi reduse:

 1. Pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități.
 2. Lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru.
 3. Brânză telemea de vacă vrac.
 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame.
 5. Făină albă de grâu „000” 1 kg.
 6. Mălai 1 kg.
 7. Ouă găină calibru M, 10 bucăți.
 8. Ulei de floarea soarelui 1 litru.
 9. Carne proaspătă de pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui).
 10. Carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc).
 11. Legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia).
 12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă).
 13. Cartofi proaspeți albi vrac.
 14. Zahăr alb tos 1 kg.

Această limitare a adaosurilor comerciale va fi aplicată atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Prețurile la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitare, iar adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în proiectul de act normativ.

Conform ordonanței, nerespectarea prevederilor constituie contravenție, iar sancțiunile pentru aceasta pot varia de la 100.000 lei la 2.000.000 lei, în funcție de gravitatea încălcării.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a declarat că această măsură nu va afecta fermierii, care vor avea libertate în stabilirea prețurilor pe piață. Scopul principal al acestei măsuri este de a scădea prețurile pentru aceste categorii de produse esențiale și, implicit, de a spori puterea de cumpărare a populației. Astfel, cota de adaos comercial practicată de procesatori poate fi de maxim 20% față de costul de producție al produsului, iar cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale.

În plus, ministrul a anunțat că se vor efectua controale în magazine pentru a asigura respectarea noilor reguli, iar încălcările vor fi sancționate corespunzător.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *