Renăscând din Cenușă: Biserica de Lemn din Borșa Complex Va Fi Reconstruită

1 minute, 56 seconds Read

Biserica de lemn din Borşa Complex, care a căzut victimă flăcărilor într-un devastator incendiu la începutul lunii aprilie, își va recăpăta splendoarea până la sfârșitul acestui an. În urma unui efort concentrat al comunității și al autorităților bisericești, lucrările de reconstrucție au fost demarate într-un parteneriat cu meșterul Teodor Bârsan din Bârsana, cunoscut pentru priceperea sa în restaurarea și construirea de biserici tradiționale de lemn.

Părintele Mihai Chira, Protopopul Protopopiatului Vişeu, a declarat pentru Basilica.ro că Parohia Borșa Complex a semnat un contract pentru reconstrucția bisericii cu meșterul Teodor Bârsan. Termenul limită pentru finalizarea acestor lucrări pline de semnificație a fost stabilit cu încredere pentru 31 decembrie 2023.

Istoria acestei biserici poartă o încărcătură spirituală și comunitară importantă. Parohia Borșa Complex, reînființată în anul 1992 (având o prezență anterioară între 1937-1940), și-a văzut biserica ridicată între 1992-1994 de către o echipă de meșteri pricepuți din Botiza. Momentul său de înălțare întru sfințire a avut loc pe 18 iulie 1998, sub luminătorul hram „Înălțarea Domnului”.

Totuși, un tragic eveniment a umbrit această poveste de credință și tradiție. În data de 9 aprilie a acestui an, flăcările nemiloase ale unui incendiu au mistuit cu durere această biserică de lemn, lăsând în urmă numai ruine și tristețe în mijlocul comunității.

În pofida acestui dezastru, speranța și hotărârea au răsărit ca o lumină în inima credincioșilor. Reconstrucția acestei biserici, atât de semnificativă pentru locuitorii Parohiei Borșa Complex, nu reprezintă doar o restaurare a arhitecturii și a frumuseții sale unice, ci și o regăsire a identității spirituale și a legăturilor comunitare.

În final, această năzuință pentru reconstrucție este o expresie puternică a perseverenței și a puterii de regenerare a comunităților, care transformă ruinele într-o nouă speranță și într-un viitor strălucitor. Reconstruirea bisericii din Borșa Complex nu doar că restabilește un simbol al credinței, ci îmbrățișează și refuză să lase uitării istoria și valorile ce fac din ea un loc sacru și prețios.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *