„Impozitarea și măsurile fiscale: ce aduce noul proiect de lege guvernamental”

2 minutes, 11 seconds Read

Noul proiect de lege privind măsurile fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare aduce mai multe schimbări semnificative:

 1. Microîntreprinderi: Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de 60.000 de euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc acest prag. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rentabilitatea depășește 30%.
 2. Companii Mari și Bănci: Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Aceeași regulă se aplică și băncilor.
 3. Scutiri și Contribuții: Scutirea de impozit pentru sectoarele IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 de lei. Angajații din aceste sectoare vor plăti contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS).
 4. TVA: Se modifică nivelul TVA pentru diverse produse. TVA de 5% rămâne valabil pentru cărți, ziare, reviste, muzee, evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență. TVA crește de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
 5. Impozit Special: Persoanele fizice care dețin imobile evaluate la peste 500.000 de euro și mașini în valoare de peste 75.000 de euro vor plăti un impozit special.
 6. Vouchere de Vacanță: Valoarea voucherelor de vacanță va crește la 1.600 de lei, dar se va percepe o contribuție de asigurări de sănătate de 10%. Acestea vor fi acordate doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei și vor putea fi acordate și sub formă de bani.
 7. PFA: Pentru profesioniștii în activități independente (PFA), se menține sistemul actual de plafoane de 6-12-24 salarii minime, dar se introduce un plafon suplimentar de 60 de salarii minime.
 8. Accize: Accizele la țigări și alcool vor crește.
 9. Reducerea Cheltuielilor Bugetare: Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare vor fi implementate.
 10. Sistemul național RO e-Sigiliu: Se va introduce Sistemul național RO e-Sigiliu pentru asigurarea trasabilității transporturilor rutiere de bunuri în România.
 11. Impozitare a Veniturilor Nedovedite: Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită vor fi impozitate cu 70%.

Guvernul estimează că aceste măsuri vor avea un impact financiar pozitiv de aproximativ 20 de miliarde de lei în 2024, în timp ce cheltuielile bugetare vor scădea cu aproximativ 3,37 miliarde de lei.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *