Cheltuielile cu pensiile speciale în creștere: numărul pensionarilor speciali crește de trei ori în 2023

1 minute, 32 seconds Read

Cheltuielile cu pensiile speciale, cu excepția celor militare, au cunoscut o creștere semnificativă de 15 milioane de lei de la un an la altul. Aceste cifre îngrijorătoare vin la pachet cu o creștere accelerată a numărului de pensionari speciali, care a avut loc de trei ori mai rapid în 2023 față de anul 2022.

Datele recente arată că pensiile speciale, fără a include cele militare, au înregistrat o creștere de 15 milioane de lei între septembrie 2022 și septembrie 2023. Această creștere importantă ridică semne de întrebare în privința sustenabilității și echității sistemului de pensii din România, mai ales că o parte semnificativă din această creștere provine din fonduri publice, nu din contribuțiile la sistemul general de pensii.

Un alt aspect alarmant constă în creșterea numărului de pensionari speciali. În septembrie 2023, numărul acestora a crescut cu 478 de persoane fără a lua în calcul pensionarii militari, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Într-un alt context, între 2022 și 2021, creșterea numărului de pensionari speciali a fost de doar 167 de persoane. În total, în România, există 10.368 de pensionari speciali, cu excepția celor din armată, Ministerul Afacerilor Interne și serviciile speciale.

Această creștere semnificativă a numărului de pensionari speciali și a cheltuielilor aferente ridică întrebări cu privire la necesitatea și eficiența acestor pensii speciale în cadrul sistemului de pensii din România. Mai mult, creșterea costurilor este acoperită într-o măsură semnificativă din fonduri publice, ceea ce poate avea un impact negativ asupra finanțelor publice pe termen lung.

Dezbaterile legate de sistemul de pensii și pensiile speciale devin din ce în ce mai importante, iar rezolvarea acestor provocări reprezintă o prioritate pentru a asigura un sistem echitabil și sustenabil pentru toți cetățenii României.

Sura foto: G4media

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *