Baia Mare, Istoria statuii lui Mihai Eminescu din Parcul Regina Maria

1 minute, 0 seconds Read

Astăzi, pe 15 ianuarie, celebrăm ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale. Cu acest prilej, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a împărtășit povestea bustului dedicat poetului, aflat în Parcul „Regina Maria” din Baia Mare.

Bustul memorial al lui Mihai Eminescu, realizat de artistul Alexandru Gheorghiță, a fost amplasat în Parcul „Regina Maria” în anul 1961, prin implicarea Comitetului de Cultură și Artă al Regiunii Maramureș și a Consiliului Popular al orașului Baia Mare. Monumentul constă într-un bust cioplit din piatră, plasat pe un soclu paralelipipedic din beton, având inscripția „MIHAI EMINESCU 1850-1889” și semnătura caracteristică a poetului. Fața principală a bustului este orientată spre est, îndreptată către aleea principală a parcului.

Evenimentul festiv al dezvelirii bustului a fost consemnat în ziarul cotidian „Pentru Socialism”, anul XII, numărul 2398, într-un articol semnat de Vasile Gaftone. Această sculptură reprezintă o parte semnificativă din patrimoniul cultural al orașului Baia Mare, contribuind la conservarea și promovarea memoriei poetului național Mihai Eminescu. (Referință bibliografică: V. Rusu, L. Pop, „Clădiri, edificii, monumente și statui cu poveste. O altfel de istorie a orașului Baia Mare”, Baia Mare, 2021)

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *