Apele Române, lucrări la Runcu și pe Lăpuș la Bozânta Mică

1 minute, 42 seconds Read

Finalizarea barajului Runcu va îmbunătăți considerabil nivelul de protecție împotriva inundațiilor pentru populația și obiectivele socio-economice amplasate pe cursurile râurilor Mara și Iza. Acest proiect va, de asemenea, contribui la creșterea debitelor necesare pentru alimentarea cu apă potabilă și industrială în regiunile Baia Mare și Baia Sprie.

Concomitent, barajul va deveni sursa principală de apă potabilă în sistemul centralizat pentru aproape 20 de localități situate de-a lungul râurilor Iza, Mara, Vișeu și Tisa, inclusiv pentru municipiul Sighetu Marmației. Funcționalitatea acumulării Runcu va include și utilizarea sa în domeniul energetic.

În paralel, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș vor continua lucrările pe malul stâng al râului Lăpuș, la Bozânta Mică, pentru a remedia eroziunea activă produsă în urma viiturii din februarie 2023. Până în prezent, a fost excavat materialul aluvionar de-a lungul tronsonului afectat de viitură.

Aceste lucrări vor fi desfășurate în două etape, prima constând în consolidarea malurilor cu ajutorul unor prismă de anrocamente. Ulterior, în etapa a doua, se va realiza închiderea eroziunii de mal și asigurarea unei secțiuni de tranzitare sigure pentru volumele de viitură pe sectorul afectat, prin reprofilarea albiei râului, conform precizărilor ABA Someș-Tissa, informate de ziarmm.ro.

De asemenea, în anul precedent au fost efectuate lucrări suplimentare la Barajul Firiza, având rolul de a îmbunătăți și moderniza ansamblul menționat anterior, intervenții ce nu au fost inițial incluse în contractul/proiectul inițial. Acestea au inclus integrarea tuturor vanelor în sistemul de acționare electrică și automatizare, înlocuirea structurii metalice de acces a muncitorilor la echipamente și reparații ale fațadei. Acumularea Strâmtori-Firiza contribuie la atenuarea viiturilor și reprezintă sursa regională de apă potabilă pentru infrastructura de alimentare cu apă a județului Maramureș. Instituția are ca obiectiv menținerea funcționalității la standarde înalte de calitate și exploatarea în condiții de siguranță a barajului.

Foto ABA Somes

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *