Județul Maramureș nu este nici măcar pe podium în ceea ce privește PIB-ul pe locuitor din regiune

1 minute, 45 seconds Read

Din analiza economică la nivel regional se evidențiază câteva domenii de activitate de bază în Maramureș. Cu toate acestea, județul se află într-o poziție inferioară în ceea ce privește Produsul Intern Brut pe locuitor. În urmă cu un an, ocupam penultimul loc în clasamentul județelor din regiune, după Bistrița-Năsăud, însă acum ne situăm pe locul patru, după Satu Mare și Bistrița-Năsăud. Principala problemă constă în lipsa unor domenii de activitate care să aducă o contribuție mai semnificativă la crearea valorii adăugate brute.

Există patru domenii de activitate de bază în Maramureș: prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei), fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea de substanțe și produse chimice. De asemenea, există și sectoare de activitate cu potențialul de a fi considerate de bază în economia județului.

”Avem și câteva sectoare emergente, cu potențial de a deveni domenii de bază pentru economia județeană: industria metalurgică, care a înregistrat o creștere de peste 13% în ultimii 7 ani. În 2022, aceasta a avut cea mai mare creștere în comparație cu 2014, anul de început al analizei domeniului. Aproximativ 2.240 de persoane lucrează în acest sector. Industria chimică este și ea un domeniu important, intrând anul trecut în categoria domeniilor relevante”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Florentin Tuș.

În ceea ce privește Produsul Intern Brut la nivel regional, Maramureșul se clasează pe locul trei, după Cluj și Bihor, dar înaintea județelor Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Însă, când vine vorba despre PIB-ul pe locuitor, Maramureșul ocupă locul 4 în regiune.

”Suntem un exportator net, dar problema constă în valoarea adăugată redusă din economie. În industria mobilei, de exemplu, este dificil să atingem o valoare adăugată mare și să ne apropiem de nivelurile salariale mai ridicate din Cluj. Este important să îmbunătățim această situație pentru a ne consolida poziția în clasamentul județelor”, a adăugat Florentin Tuș pentru graiul.ro.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *