Ordin de ministru pentru a muta un cuib de berze în satul Sârbi

1 minute, 39 seconds Read

De mai mulți ani, în satul Sârbi, locuitorii s-au bucurat de prezența unui cuib de berze. Aceste păsări, revenind în fiecare primăvară, pe final de martie, din călătoria lor din Africa, au adus bucurie în inimile comunității, în special a copiilor.

Cuibul, amplasat pe strada Principală, la numărul 133, a devenit un punct de atracție pentru localnici. Cu toate acestea, din acest an, cuibul de berze va fi mutat, conform unui Ordin emis de ministrul Mediului și publicat recent în Monitorul Oficial.

În cazul cuibului din satul maramureșean Sârbi, motivul relocării este legat de faptul că berzele își făceau necesitățile pe poarta și gardul proprietarului imobilului din imediata vecinătate a stâlpului pe care se afla cuibul. Primarul Simion Pop a confirmat această problemă și a adus și alte argumente în favoarea mutării.

„Domnul Sima Gheorghe a făcut o sesizare la minister, deoarece cuibul este amplasat pe un stâlp de electricitate la doar 1 metru distanță de poarta de acces în gospodărie. El a menționat că pe tot parcursul anului, în perioada caldă, berzele aduceau și depozitau o mulțime de mizerii, șerpi morți și resturi animale, care cădeau în gospodăria sa și cauzau disconfort.”

În ciuda mutării, rămâne o întrebare importantă: dacă berzele vor găsi noua adresă a cuibului lor. Ordinul emis de minister a stabilit că „se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din strada Principală nr. 133, satul Sârbi, comuna Budești, județul Maramureș, în proximitatea locului unde se află actualul cuib, nu mai departe de 100 de metri de acesta.”

Procesul de relocare este supravegheat de personal tehnic specializat, în prezența unui reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, iar solicitantul trebuie să transmită agenției județene pentru protecția mediului un raport asupra acțiunii derulate în baza derogării obținute.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *