Legea antirisipă: Parlamentul adoptă proiectul pentru lupta împotriva risipei alimentare

1 minute, 12 seconds Read

Astăzi, într-un pas crucial pentru România, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind combaterea risipei alimentare, susținut de USR și susținut transpartinic de toate partidele democratice din Parlament. Legea, inițiată de deputata USR Diana Buzoianu și sprijinită de peste 160 de parlamentari, reprezintă o măsură vitală în contextul în care țara noastră pierde anual 2,55 milioane de tone de alimente, care ar putea hrăni miile de copii care se confruntă zilnic cu foametea.

Acest nou cadru legal oferă soluții concrete pentru a transforma surplusul de alimente în resurse, asigurând că acestea ajung exact la cei care au nevoie. Legea introduce o serie de măsuri menite să reducă risipa alimentară, inclusiv crearea unei platforme naționale de raportare a datelor privind risipa alimentară, gestionată de Ministerul Agriculturii.

Printre prevederile legii se numără și obligativitatea magazinelor de a vinde la prețuri mai mici alimentele apropiate de termenul de expirare, o măsură menită să reducă risipa și să ofere consumatorilor acces la produse alimentare mai ieftine. În plus, noua lege reduce birocrația pentru antreprenori și impune operatorilor din domeniul alimentar să ia cel puțin două măsuri din cele enumerate de lege înainte de a arunca alimentele.

Proiectul, ce merge acum spre promulgare, reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva risipei alimentare și demonstrează angajamentul Parlamentului României pentru protejarea resurselor și sprijinirea celor care se confruntă cu insecuritatea alimentară.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *