La Muzeul Satului din Baia Mare se desfășoară un eveniment special menit să perpetueze tradiția încondeierii ouălor. Copiii și nu numai sunt invitați să învețe acest meșteșug, specific pentru Maramureș și păstrat în mod tradițional în Țara Lăpușului.
Evenimentul are loc pe data de luni, 29 aprilie 2024, începând cu ora 11:00 și se desfășoară în cadrul Săptămânii Mari, conform tradiției.
Muzeografa Gabriela Filip a declarat pentru adevarul.ro: „Dorim să continuăm tradițiile satului și să le transmitem atât celor mici, cât și celor mari, așa că vă invităm să luați parte la atelierul nostru împreună cu cei dragi. Aici veți descoperi tainele încondeierii ouălor, un meșteșug păstrat și astăzi în Țara Lăpușului, și veți petrece timp de calitate alături de familie, creând amintiri de neuitat.”
Încondeiatul ouălor este o tradiție transmisă din generație în generație, la fel ca și vopsitul lor cu coji de ceapă. Aceste activități aveau loc, de obicei, în Joia Mare, iar femeile își amintesc încă cu precizie restricțiile riguroase din acea perioadă. Deoarece în Vinerea Mare era interzis să se lucreze, toate pregătirile erau făcute începând de joi. Mâncărurile care puteau fi păstrate erau pregătite parțial, în timp ce cele perisabile erau preparate în ultimul moment.
Procesul de încondeiere a ouălor implica folosirea unui condei (sau peniță) îmbibat în ceară fierbinte, cu care se realizau diferite modele pe oul fiert. Astăzi, pentru această activitate există instrumente speciale. După fiecare model desenat, oul era vopsit într-o altă culoare. Astfel, după mai multe straturi de vopsire și modele, ouăle încondeiate prezentau o varietate de culori și modele atrăgătoare când ceara era înlăturată.