Dumitru-Dorin Prunariu, invitat la ”Baia Mare Planetarium – 55”

1 minute, 19 seconds Read

Pe 9 și 10 iulie, vor avea loc manifestările culturale dedicate aniversării „55 de ani de excelență în educația astronomică și popularizarea științei” de către planetariul din Baia Mare, anunță muzeograful Petru Ciprian Crișan de la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.

Marți, 9 iulie, de la ora 10.00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare se va desfășura Simpozionul „BAIA MARE PLANETARIUM – 55”, avându-l ca invitat special pe dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Participanții vor putea vizita expoziția foto-documentară „100 ani de eternitate”, realizată de planetariul băimărean cu resurse din Arhiva Media Zeiss. Expoziția include două proiectoare Zeiss din 1969 și 2015: ZKP1, primul model de proiector optico-mecanic pentru planetarii mici, și ZKP4, cel mai modern model de proiector LED optico-mecanic, cu cel mai clar cer înstelat din România.

La Muzeul de Științe Astronomice, de la ora 15.30, va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Victoria Labuhn, inspirată de diversitatea luminilor și formelor cosmice. În cupola planetariului, vor fi prezentate două proiecții: una clasică, cu proiectorul optico-mecanic, și una digitală, cu un documentar full-dome realizat în cadrul proiectelor Erasmus+.

Miercuri, 10 iulie, este dedicată ofertei culturale și turistice a Maramureșului, invitații putând vizita muzeele și atracțiile din regiune.

Planetariul din Baia Mare, deschis la 1 iulie 1969, este primul planetariu public din România și, timp de aproape 50 de ani, a fost unicul planetariu public zonal în Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Din 2015, deține cel mai modern planetariu opto-mecanic din țară.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *