Când și unde găsim aceste minunății?

Hribii (mânătărci), cunoscuți în Maramureș și sub numele de pitoi, sunt o delicatesă pentru amatotii de ciuperci. Cresc pe sol în asociere cu diverși arbori, în special fag și mesteacăn, dintre foioase, și molidul dintre conifere, mai rar cu stejarul, pinul și bradul.

Hribii încep să apară la suprafață între 10 și 15 zile după ploaie, depinzând de temperatura pământului și de precipitații. Aceștia nu sunt vizibili clar decât câteva zile mai târziu. Au nevoie de precipitații constante și nu foarte puternice, pentru ca pământul să se îmbibe corespunzător, după care au nevoie de câteva zile cu soare și temperaturi crescute.

Hribii sunt ciuperci termofile, adică adoră căldura, temperatura ideală fiind de 16-17 grade în timpul nopții și de 23-24 de grade în timpul zilei. În general, nu le priește să fie mai puțin de 6 sau mai mult de 30 de grade. Umiditatea pământului trebuie să fie cuprinsă în mod ideal între 60 și 90 la sută.

Cum recunoști hribi? Sunt ciuperci mari, comestibile cu piciorul alb, gros și pălăria brună, netedă. Identificarea hribilor în general este relativ simplă. Au un aspect distinct, cu un strat cărnos, spongios pe partea inferioară. Tulpina poate fi ușor separată de pălărie.Coloritul variază de la palid-maroniu și gălbui-brun-închis până la maro închis, fiind în jurul marginii deseori albicioasă.

Hribi sunt plini de substanțe nutritive. Sunt bogate în fibre alimentare și sărace în grăsimi. De exemplu, o porție de 100 de grame de B. edulis proaspăte sau ciuperci porcini conține:

81,8 calorii

1,7 grame de grăsime

7,39 grame de proteine

9,23 grame de carbohidrați

7,39 miligrame de fier

11,95 miligrame de calciu

De asemenea, conține vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C și E, precum și antioxidanți precum betacarotenul, licopenul și alte flavonoide. Sunt bogate în minerale precum fier, calciu, magneziu, cupru, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.

Cei care sunt mai comozi și nu lasă confortul locuinței pe o plimbare în pădure, pot cumpără aceste minunății de la culegătorii locali. În această perioadă un kilogram de hribi se vând la 40-50 lei, functie de calitatea lor.

Recomandăm grupul de Facebook „Gust din Maramu'” (https://www.facebook.com/groups/1116862805342664/?ref=share) pentru cei care doresc să cumpere hribi de la culegători.

Foto: Facebook

a
Share Post
0 comentarii

LASA UN COMENTARIU