Ediția 2024 a concursului „Cărțile anului”, organizat de Revista de Cultură „Nord Literar” în colaborare cu Reprezentanța Maramureș a Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, a adus în atenție peste 40 de volume, abordând o varietate de genuri literare și domenii: proză, poezie, critică literară, istorie și chiar critică de film. Managerul revistei, Dana Gagniuc Buzura, a subliniat diversitatea lucrărilor înscrise în competiție.
Festivitatea a debutat cu acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al județului Maramureș” scriitorului Vasile Igna, originar din Ardusat, într-o ceremonie condusă de președintele Consiliului Județean, Ionel-Ovidiu Bogdan, care a elogiat contribuția culturală remarcabilă a lui Igna. Scriitorul, emoționat, a susținut un discurs vibrant despre frumusețea Maramureșului, evocând o atmosferă festivă și caldă.
Juriul, compus din conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, lector dr. Raluca Giurgiulescu, prof. dr. Delia Muntean și poetul Gheorghe Pârja, sub președinția lui Vasile Igna, a desemnat câștigătorii:
- Premiul „Cartea anului” a revenit volumului „70 de ani de teatru în Baia Mare. O istorie în cuvinte și imagini”, coordonat de Radu Macrinici, Oltița Cîntec, Mihai Vălu și Ana Liliana Ilea.
- La categoria proză, distincția a fost acordată Valeriei Bilț pentru „Blestemat a fi oricare”.
- Gheorghe Glodeanu a fost premiat pentru istorie literară, pentru lucrările „Istoria prozei fantastice românești” și „Fascinația lumilor fantastice”.
- Terezia Filip a câștigat premiul pentru critică literară cu „Orbita epicului”.
- La poezie, premiul a fost acordat lui Ion Mariș pentru volumul „Re-semnat”.
Au fost acordate și alte premii importante: pentru traduceri (Daniela Sitar-Tăut), monografie (Dorin Ștef), istorie (Dorel Michiș), critică de film (Nicolae Weisz) și etnografie (Pamfil și Maria Bilțiu). Distincții speciale, mențiuni și premii pentru concepte editoriale inedite au completat palmaresul unei ediții remarcabile.