Porții: 6-8
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
Ingrediente:
Pentru sosul de carne:
- 500 g carne tocată (vită, porc sau mix)
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 morcov, ras fin
- 400 g roșii pasate (sau o conservă de roșii)
- 2 linguri pastă de roșii
- 1 linguriță zahăr (opțional, pentru a reduce aciditatea roșiilor)
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- Sare și piper după gust
- 2 linguri ulei de măsline
Pentru sosul bechamel:
- 50 g unt
- 50 g făină
- 500 ml lapte
- Sare, piper și un praf de nucșoară
Pentru montaj:
- 250 g foi de lasagna (fără fierbere)
- 200 g mozzarella rasă
- 50 g parmezan ras
Instrucțiuni:
- Prepararea sosului de carne:
- Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa până devine transparentă. Adaugă usturoiul și morcovul, amestecând 2-3 minute.
- Adaugă carnea tocată și gătește până devine maronie, amestecând frecvent.
- Pune roșiile pasate, pasta de roșii, zahărul, oregano, busuiocul, sarea și piperul. Redu focul și lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, amestecând ocazional.
- Prepararea sosului bechamel:
- Într-o cratiță, topește untul la foc mediu. Adaugă făina și amestecă rapid cu un tel pentru a forma o pastă.
- Toarnă treptat laptele cald, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe sosul până se îngroașă.
- Condimentează cu sare, piper și un praf de nucșoară.
- Montarea lasagnei:
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- ÃŽntr-o tavă adâncă (aprox. 20×30 cm), pune un strat subÈ›ire de sos de carne pe fundul tăvii.
- Așază un strat de foi de lasagna, apoi un strat de sos de carne și puțin sos bechamel. Repetă până termini ingredientele, asigurându-te că ultimul strat este de sos bechamel.
- Presară deasupra mozzarella și parmezan.
- Coacerea:
- Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace lasagna timp de 30 de minute.
- Îndepărtează folia și mai lasă la cuptor 15-20 de minute, până când brânza devine aurie.
- Servirea:
- Lasă lasagna să se răcească 10 minute înainte de a o porționa. Se servește alături de o salată verde sau murături.