Ruladă de spanac cu cremă de brânză și somon afumat

Un aperitiv elegant și delicios pentru masa de Crăciun


Ingrediente

Pentru blat:

  • 500 g spanac proaspăt (sau 300 g congelat, bine scurs)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță ulei de măsline

Pentru umplutură:

  • 300 g cremă de brânză (Philadelphia sau similar)
  • 100 ml smântână grasă (pentru cremozitate, opÈ›ional)
  • 200 g somon afumat
  • 1 legătură de mărar proaspăt (tocat fin)
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • Sare È™i piper, după gust

Mod de preparare

  1. Pregătirea blatului de spanac:
    • Dacă foloseÈ™ti spanac proaspăt, spală-l bine È™i opăreÈ™te-l 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-l È™i toacă-l fin. Dacă foloseÈ™ti spanac congelat, asigură-te că este bine scurs.
    • PreîncălzeÈ™te cuptorul la 180°C È™i tapetează o tavă dreptunghiulară (aprox. 30×40 cm) cu hârtie de copt.
    • Separă ouăle. Bate albuÈ™urile spumă cu un praf de sare până devin ferme.
    • ÃŽntr-un alt bol, amestecă gălbenuÈ™urile cu spanacul tocat, făina, praful de copt È™i uleiul de măsline.
    • ÃŽncorporează uÈ™or spuma de albuÈ™uri în compoziÈ›ia de spanac, amestecând cu miÈ™cări largi de jos în sus.
    • Toarnă compoziÈ›ia în tavă, nivelează uniform È™i coace timp de 12-15 minute, până când blatul devine ferm la atingere.
  2. Pregătirea umpluturii:
    • ÃŽntr-un bol, amestecă crema de brânză cu smântâna, mărarul tocat, zeama de lămâie, sare È™i piper, după gust.
  3. Asamblarea ruladei:
    • După ce blatul s-a răcit complet, îndepărtează hârtia de copt È™i întinde uniform crema de brânză pe suprafaÈ›a acestuia.
    • AÈ™ază feliile de somon afumat pe toată suprafaÈ›a, peste cremă.
    • Rulează blatul strâns, ajutându-te de hârtia de copt sau de un prosop curat.
  4. Răcirea și servirea:
    • ÃŽnfășoară rulada în folie alimentară È™i las-o la frigider pentru cel puÈ›in 2-3 ore (ideal peste noapte) pentru a se întări È™i a se întrepătrunde aromele.
    • Taie rulada în felii de 1-2 cm grosime È™i aÈ™ază-le pe un platou festiv.

Sugestii de prezentare:

  • Decorează platoul cu mărar proaspăt, felii de lămâie È™i câteva rondele de măsline.
  • Se potriveÈ™te perfect alături de alte aperitive festive precum salata boeuf sau ouăle umplute.
a
Share Post
0 comentarii

LASA UN COMENTARIU