Ultimele două săptămâni în care românii își pot cumpăra vechime în muncă.

2 minutes, 36 seconds Read

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare au oportunitatea de a cumpăra vechime în acest an, până pe data de 31 august, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 163/2020. Această opțiune oferă șansa de a completa perioadele de contribuție și de a asigura un viitor financiar mai sigur după pensionare. Cu toate acestea, Guvernul încă nu a luat o decizie cu privire la prelungirea termenului, așa că cei interesați ar trebui să acționeze prompt.

Conform OUG 163/2020, persoanele care nu au atins calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Aceste perioade includ momentele în care persoana nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiu asimilat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de asigurări sociale. Acest lucru poate fi realizat atât în țară, cât și în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte țări cu care România are acorduri internaționale în domeniul securității sociale.

Această posibilitate se aplică pentru perioadele de timp cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Astfel, cei care nu au reușit să adune stagiul minim de cotizare până la apropierea vârstei de pensionare au acum șansa de a acoperi aceste perioade prin plata contribuției lunare. Calculul acestei contribuții se realizează în funcție de salariul minim pe economie. Cu salariul minim brut pe țară la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023, contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut de la 638 lei în 2022 la 750 lei în 2023, aducând contribuția anuală la 9.000 de lei în acest an.

Una dintre marile avantaje ale acestei opțiuni este flexibilitatea în plată. Suma necesară poate fi achitată fie integral, fie în rate, în funcție de acordurile încheiate cu casa de pensii. Această abordare permite oamenilor să aleagă cea mai potrivită metodă de plată pentru situația lor financiară.

Este important să reținem că această oportunitate de cumpărare a vechimii în muncă este limitată la cumpărarea a maximum 5 ani de vechime. Decizia de a alege această opțiune trebuie luată în considerare cu atenție, în funcție de situația financiară și perspectivele individuale ale fiecărui solicitant. Cu toate acestea, pentru mulți, aceasta poate fi o șansă unică de a asigura un viitor financiar mai bun și de a beneficia de beneficiile unui sistem de pensii bine pus la punct.

În concluzie, opțiunea de cumpărare a vechimii în sistemul de pensii oferă o oportunitate valoroasă pentru românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare. Această posibilitate de a completa perioadele de contribuție poate contribui la un viitor financiar mai sigur și poate aduce beneficii semnificative pe termen lung. Cu toate acestea, cei interesați trebuie să fie informați și să acționeze prompt, ținând cont de termenul limită al acestei opțiuni.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *