Consiliul Concurenței: Prețurile Alimentelor de Bază au Scăzut cu 43% în August

1 minute, 44 seconds Read

Consiliul Concurenței a emis o informare esențială privind evoluția prețurilor alimentelor de bază în prima săptămână din luna august, semnalând o scădere semnificativă de 43%. Această reducere semnificativă vine în urma aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale, evidențiind efectele benefice ale acestor măsuri pentru consumatori.

Comparativ cu luna iunie, prima săptămână din august a adus scăderi semnificative în prețurile la produsele alimentare de bază. Fructele și legumele au înregistrat cele mai mari reduceri de preț, cu un declin de aproximativ 44% pentru roșii, 38% pentru struguri și 32% pentru ardei. Această tendință de scădere s-a manifestat și în cazul cartofilor, cepei, prunelor, pepenelui și morcovilor.

Prețurile produselor lactate au cunoscut și ele ajustări semnificative. Prețul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, iaurtul s-a ieftinit cu 9%, iar laptele cu 7,8%. Aceste scăderi au fost influențate și de acordul voluntar între retaileri și procesatori, care a dus la o reducere a prețului laptelui cu aproximativ 20% începând din luna mai.

Alte produse esențiale, precum uleiul, ouăle, zahărul și mălaiul, au consemnat de asemenea scăderi de preț, contribuind la reliefarea povară financiară a consumatorilor.

În ceea ce privește carnea, aceasta a suferit ajustări semnificative în prețuri. De exemplu, prețul mediu al tacâmurilor de pui a scăzut cu aproape 10%, al aripilor de pui cu 6%, iar al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În cazul cărnii de porc, prețul mediu pentru carnea de lucru a înregistrat o scădere de 1,8%, în timp ce prețul mediu pentru spată de porc a înregistrat o ușoară creștere de 1,4%.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat că aceste reduceri vor deveni mai răspândite pe măsură ce stocurile vechi achiziționate la prețuri mai mari se epuizează. Acest trend pozitiv demonstrează faptul că măsurile luate au contribuit la un mediu comercial mai competitiv, cu beneficii reale pentru consumatori.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *