Măsuri fiscale noi intră în vigoare: taxe mai mari și schimbări substanțiale pentru contribuabili

1 minute, 14 seconds Read

Pachetul de măsuri fiscale asumate de Guvern și care a fost recent promulgat de președintele Klaus Iohannis a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Unele dintre aceste schimbări vor fi implementate începând cu data de 1 noiembrie 2023 și ulterior, un set mai amplu de modificări va deveni efectiv începând cu 1 ianuarie 2024.

Aceste măsuri includ atât majorări de taxe, introducerea unor taxe noi, cât și eliminarea unor facilități fiscale existente. Printre schimbările notabile se regăsește eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru specialiștii din domeniul IT, aceștia urmând să plătească 10% impozit pentru veniturile care depășesc salariul de 10.000 lei brut. De asemenea, se renunță la scutirea de la plata contribuției la sănătate (CASS) și la contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM) pentru angajații din domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare.

Începând cu 11 noiembrie, o altă schimbare majoră va fi introducerea unei restricții privind plățile cash, reducându-se semnificativ limita pentru tranzacțiile de numerar atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice. Această măsură impune un plafon zilnic de 1.000 lei pentru plățile cash de la o persoană juridică, semnificativ limitând tranzacțiile de numerar. Aceste schimbări aduc modificări substanțiale pe scena fiscală și vor avea un impact semnificativ asupra contribuabililor și a modului în care aceștia își administrează veniturile și tranzacțiile financiare.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *