Ancheta DNA: fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, acuzați de abuz în dosarul achizițiilor de vaccinuri

1 minute, 35 seconds Read

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au solicitat oficial Președinției și Senatului încuviințarea pentru începerea urmăririi penale împotriva a trei foști demnitari în legătură cu dosarul privind achizițiile de vaccinuri în timpul pandemiei. Surse judiciare citate de Digi24 au identificat acești demnitari ca fiind fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă. Procurorii estimează un prejudiciu de peste un miliard de euro ca rezultat al achizițiilor aparent inutile de vaccinuri.

Conform informațiilor furnizate de sursele judiciare, procurorii au formulat acuzații specifice în acest caz. Fostului premier Florin Cîțu i se aduc acuzații de complicitate la abuz în serviciu, în timp ce foștii miniștri Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă sunt acuzați direct de abuz în serviciu.

Ancheta se concentrează pe perioada ianuarie – mai 2021, unde se susține că membri ai Guvernului României au contractat, prin mecanismele Uniunii Europene, un număr semnificativ mai mare de doze de vaccin Pfizer și Moderna decât era necesar. Procurorii argumentează că această decizie a fost luată în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, comunicat de statul român, era de 10,7 milioane.

Sursele susțin că aceste achiziții excesive au dus la un prejudiciu major, depășind un miliard de euro, reprezentând un pasionant punct de focalizare în această anchetă. Aceasta aduce la lumină un aspect critic al gestionării crizei pandemice, evidențiind posibile nereguli în procesul de achiziție și distribuție a vaccinurilor.

Cu această cerere oficială de începere a urmăririi penale, atenția publică este acum îndreptată către răspunsul Președinției și Senatului, iar rezultatele acestei anchete ar putea avea consecințe semnificative asupra fostilor demnitari și a peisajului politic din România.

Sursa foto: Digi24

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *