Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină 000;
- 14 g drojdie uscată;
- 4 gălbenușuri;
- 500 ml lapte;
- 100 g unt topit;
- 5 linguri ulei;
- 130 g zahăr;
- coaja de la o lămâie;
- esență de rom;
- un vârf de linguriță de sare.
Ingrediente pentru umplutură:
- 4 albușuri;
- 200 g nucă mărunțită;
- 40 g stafide înmuiate în esență de rom cu apă;
- 100 g zahăr;
- 5 linguri cacao;
- esență de rom.
Extra:
- un ou amestecat cu o lingură de lapte pentru a unge cozonacii;
- 2 linguri zahăr cu o lingură de semințe de mac.
Mod de pregătire:
- Într-un bol, punem drojdia uscată, 4 lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald și lăsăm câteva minute să se activeze.
- Amestecăm gălbenușurile cu uleiul (1-2 minute) și untul topit.
- Adăugăm făina într-un bol mare, facem o gaură în mijloc, punem sarea și începem să adăugăm treptat ouăle cu uleiul și untul topit, incorporând puțin câte puțin din făină.
- Adăugăm și drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care am pus zahărul, romul și coaja de lămâie) și amestecăm în continuare până când rămânem fără făină pe margine.
- Ungem mâinile cu puțin ulei și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol.
- Lăsăm la dospit până când aluatul își dublează volumul.
- Facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor.
- După ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în 4 părți egale.
- Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat.
- Adăugăm 2-3 linguri din umplutura pregătită, răsucim aluatul și apoi împletem câte 2 sectiuni.
- Punem în tavi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 de minute.
- Ungem cozonacii cu ou și lapte, presărăm zahăr și mac și introducem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 35 de minute.