Rețeta simplă pentru cei mai buni cozonaci – fără framântare

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg făină 000;
  • 14 g drojdie uscată;
  • 4 gălbenușuri;
  • 500 ml lapte;
  • 100 g unt topit;
  • 5 linguri ulei;
  • 130 g zahăr;
  • coaja de la o lămâie;
  • esență de rom;
  • un vârf de linguriță de sare.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 4 albușuri;
  • 200 g nucă mărunțită;
  • 40 g stafide înmuiate în esență de rom cu apă;
  • 100 g zahăr;
  • 5 linguri cacao;
  • esență de rom.

Extra:

  • un ou amestecat cu o lingură de lapte pentru a unge cozonacii;
  • 2 linguri zahăr cu o lingură de semințe de mac.

Mod de pregătire:

  1. Într-un bol, punem drojdia uscată, 4 lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald și lăsăm câteva minute să se activeze.
  2. Amestecăm gălbenușurile cu uleiul (1-2 minute) și untul topit.
  3. Adăugăm făina într-un bol mare, facem o gaură în mijloc, punem sarea și începem să adăugăm treptat ouăle cu uleiul și untul topit, incorporând puțin câte puțin din făină.
  4. Adăugăm și drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care am pus zahărul, romul și coaja de lămâie) și amestecăm în continuare până când rămânem fără făină pe margine.
  5. Ungem mâinile cu puțin ulei și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol.
  6. Lăsăm la dospit până când aluatul își dublează volumul.
  7. Facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor.
  8. După ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în 4 părți egale.
  9. Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat.
  10. Adăugăm 2-3 linguri din umplutura pregătită, răsucim aluatul și apoi împletem câte 2 sectiuni.
  11. Punem în tavi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 de minute.
  12. Ungem cozonacii cu ou și lapte, presărăm zahăr și mac și introducem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 35 de minute.

a
Share Post
0 comentarii

LASA UN COMENTARIU