Maramureș, Deficit de personal și de salarii la Direcția de Cultură

1 minute, 33 seconds Read

Cultura nu mai are aceeași importanță ca în trecut. În prezent, acest domeniu pare să fie marginalizat, având în vedere problemele legate de deficitul de personal și salariile reduse. Direcția Județeană de Cultură Maramureș a înregistrat anul trecut o reducere a personalului de la 8 la 6 angajați, iar volumul de muncă este extrem de solicitant. Fiecare angajat trebuie să îndeplinească peste 100 de atribuții, iar salariile nu sunt considerate stimulative, conform declarațiilor oficialilor instituției.

La începutul anului 2023, Direcția Județeană de Cultură Maramureș avea 8 angajați, dar pe parcurs a pierdut două persoane. În luna martie, directorul Ioan Marchiș s-a pensionat, iar ulterior, o altă persoană a părăsit instituția. Astfel, Compartimentul Monumente Istorice și Arheologie a rămas cu un singur angajat, iar cea de-a doua persoană a preluat funcția de conducere a instituției de cultură.

„Aceste 6 persoane trebuie să îndeplinească peste 100 de atribuții, inclusiv responsabilități care nu intră în domeniul funcționarilor publici, cum ar fi gestionarea resurselor umane sau rolul de șofer și fotograf al unui coleg”, a subliniat directorul Direcției Județene de Cultură Maramureș, Aura Pintea pentru graiul.ro.

Cu toate că numărul angajaților s-a redus, volumul de muncă a rămas semnificativ. „Am primit diverse plângeri cu privire la ritmul nostru lent și dificultatea de a obține avize. Procedura de avizare implică mai mulți pași, iar în ciuda deschiderii noastre, trebuie să fim înțeleși. Volumul de muncă este foarte mare. Salariul de bază de 5.537 de lei se traduce într-un salariu net de 3.342 de lei pentru un coleg cu o vechime mai mică. Celelalte persoane sunt la un nivel maxim, cu grad profesional superior și gradație de vechime, ajungând la un salariu net de 3.776 de lei”, a adăugat Aura Pintea.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *