Ministerul Agriculturii va lansa proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru extinderea capacităților de reproducție suină și reducerea dependenței de importuri în sectorul carnii de porc și pui.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri că România produce 40% din cantitatea de carne de porc consumată intern și exportă jumătate din producția de carne de pui. Într-o vizită în județul Prahova, el a anunțat planuri ambițioase de investiții în infrastructura de reproducție suină pentru a asigura o parte cât mai mare a consumului intern de carne de porc.
Ministrul a explicat că Ministerul Agriculturii va investi în asigurarea spațiilor de reproducție pentru suine, având în vedere că în prezent, România importă 60% din carnea de porc consumată anual. „Mandatul meu la Ministerul Agriculturii este să salvez acest sector. Este un sector foarte important pentru că ne dorim foarte mult să consumăm cât mai multă carne produsă în România”, a subliniat Barbu.
În prezent, există 28 de șantiere pentru reproducție suină deschise anul trecut, cu 56.000 de locuri de cazare, având o valoare totală de aproape 220 de milioane de euro. Ministrul a promis că în perioada următoare vor fi lansate încă 100.000 de locuri de cazare pentru reproducția suină, având în vedere necesitatea de a produce 9 milioane de purcei pentru a satisface consumul intern anual.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Barbu, producția internă asigură doar 40% din consumul de carne de porc, iar obiectivul este să se reducă dependența de importuri. „Noi suntem o țară care produce cereale și este și păcat să importăm carne de porc și să nu o producem la noi, în România”, a adăugat el.
În contextul anunțat, ministrul a subliniat că producătorii de carne de pui din România exportă cantități semnificative. Planurile Ministerului Agriculturii vizează, de asemenea, creșterea producției interne de carne de pui, consolidând astfel poziția țării pe piața internațională a cărnii.