Cândva, o altă față pentru zona gării din Baia Mare

2 minutes, 17 seconds Read

Zona Gării din Baia Mare este una dintre cele mai afectate de poluare din oraș. O simplă plimbare prin parcul de la Gara ne face să conștientizăm gravitatea situației descrise în propoziție. Cu toate acestea, administrația locală pare să dorească o schimbare semnificativă. În ședința Consiliului Local Baia Mare de mâine, 26 ianuarie, sunt programate să fie aprobate indicatorii tehnico-economici pentru înființarea Centrului Intermodal Piața Gării. Membrii consiliului au primit imagini cu privire la cum arată zona după finalizarea acestui proiect, iar în fotografii aspectul este remarcabil.

Conform proiectului, „se va reduce raza sensului giratoriu existent, sensurile opuse de circulaţie ale bulevardului Traian sunt paralele în partea estică a giratoriului. Astfel se obţine mai mult spaţiu pentru partea pietonală a pieţei. Traficul auto pe str. Gării se va reduce la viteza de 30 km/h. Strada se transformă în sens unic, dinspre giratoriu. Este prevăzută o alveolă destinată staţionării temporare a autovehiculelor şi staţiei de taximetre. Spațiul de parcare este păstrat la fel pe zona pe care PUZ-ul recomandă construirea unei parcări subterane. Acesta este mascat faţă de piaţă cu spaţiu verde și copaci, respectiv staţia de autobuze se racordează la noua soluţie de trafic, însă gabaritul său nu este modificat”.

„Obiectivul „Regenerare Urbană Durabilă Prin Înființarea Centrului Intermodal Piața Gării” este inclus în lista obiectivelor de investiții pentru anul 2023 cu finanțare integrală sau parțială de la bugetul local, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 433/21.11.2023. Municipiul Baia Mare își propune să reabiliteze piața din fața gării, care trebuie să aibă un grad înalt de reprezentativitate la nivelul orașului, deoarece este una dintre principalele porți de intrare în oraș. Suprafața care va fi afectată de intervenție este spațiul public delimitat de fronturile străzilor Bulevardul Traian, Strada Gării și Strada Petru Rareș, având o suprafață de aproximativ 18.386 mp (aproximativ 1,8 ha). În prezent, această piață este fragmentată de străzile care o traversează în insule cu accesibilitate pietonală redusă, servind în principal necesităților funcționale ale parcărilor auto, ignorând însă caracterul urban reprezentativ pe care ar trebui să îl aibă.

Se propune reabilitarea funcțională și vizuală a zonei studiate. Prin intervenție, se urmărește reafirmarea spațiului public aferent Gării Baia Mare ca un punct reprezentativ pentru oraș. Vitalizarea zonei depinde de imprimarea unui caracter unic și de stabilirea unei identități urbane pentru spațiu. Intervenția se bazează pe valorificarea calităților existente ale spațiului și pe eliminarea sau diminuarea neajunsurilor”, se menționează în proiect.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *