Un nou succes la Spitalul Județean Maramureș

2 minutes, 54 seconds Read

Continuă seria de succese la cel mai mare spital din județul Maramureș, unde astăzi, 28 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizate la unitatea spitalicească, au fost prezentate ultimele noutăți legate de tratamentul cu radioterapie și intervențiile chirurgicale generale.

Printre participanți s-au numărat managerul Spitalului Județean, Alexandru Oros, directorul medical al spitalului, dr. Lucian Bogdan, dr. Constantina Felicia de la Laboratorul de Radioterapie al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare și dr. Ioniță Bogdan Stoicescu, medic chirurgie generală la Secția de chirurgie generală a spitalului.

Se discută despre o modernizare a acceleratorului liniar, prin actualizarea softului, care schimbă fundamental modul în care sunt efectuate procedurile cu acest aparat. Proiectul a fost inițiat în urmă cu mai mulți ani, iar demersurile pentru modernizare au început în 2022, după discuții cu ministrul Sănătății de la acea vreme. Acesta a fost inclus în programul național finanțat de Banca Mondială, implicând o investiție de 400.000 de euro pentru Spitalul Județean. Practic, avem acum un accelerator aproape nou, iar primul pacient a beneficiat de această intervenție chiar în ziua în care aparatul a fost pus în funcțiune în noua sa formă.

Este esențial de subliniat că locuitorii din Maramureș nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la alte spitale, cum ar fi cele din Cluj sau Oradea, pentru tratamentele prescrise de medicii specialiști. Dotările noi ale spitalului permit acum tratamentul unor cazuri de tumori care anterior erau direcționate către centre universitare din țară.

„Cu această nouă tehnică, putem să țintim mult mai precis tumorile și să protejăm țesuturile sănătoase. Existau câteva tipuri de tumori pe care nu le puteam trata anterior fără un risc semnificativ pentru pacient, iar aceste cazuri erau trimise către alte centre din țară care aveau această tehnologie. Acum putem face aceste tratamente și la noi. Avem acum o tehnologie modernă, similară cu cea din țările occidentale, ceea ce este extrem de important și benefic pentru pacienții noștri”, a declarat dr. Constantina Felicia.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă s-a vorbit și despre o altă premieră medicală la Spitalul Județean, respectiv îndepărtarea unei tumori hepatice cu pierdere minimă de sânge.

„Această premieră constă în efectuarea unei rezecții hepatice pentru o tumoră hepatică cu ajutorul unui dispozitiv împrumutat dintr-un centru universitar, numit disector ultrasonic. Am primit asigurări că vom primi și noi unul, cu ajutorul căruia putem efectua această rezecție fără pierdere semnificativă de sânge. Această rezecție hepatică a fost realizată în premieră la Spitalul Județean, cu o pierdere de sânge de doar 200 ml. Pacientul s-a recuperat bine și acum urmează tratamentul oncologic”, a explicat dr. Ioniță Bogdan Stoicescu.

În ceea ce privește chirurgia generală, se constată o creștere a intervențiilor oncologice chirurgicale, o tendință din ce în ce mai prezentă, din nefericire. Aceste intervenții, care nu erau efectuate anterior la acest spital, sunt acum posibile, iar chirurgii noștri încep să abordeze tehnici de operare care nu erau specifice instituției.

„Toate aceste reușite sunt rezultatul efortului și dedicării întregii echipe medicale și administrative. Ne mândrim cu progresul făcut și suntem hotărâți să continuăm să oferim pacienților noștri cele mai bune servicii medicale”, a transmis managerul spitalului, Oros George Alexandru.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *