Aeroportul Internațional Maramureș a intrat în zona Schengen

1 minute, 53 seconds Read

Astăzi, pe 31 martie, Aeroportul Internațional din Baia Mare primește prima aeronavă Schengen care sosește din Franța, în jurul amiezii, iar după aproximativ o jumătate de oră, aceasta va pleca înapoi spre Paris. Tot astăzi, la Suceava a ajuns prima cursă din Italia, cu 212 pasageri, iar 230 de cetățeni au plecat spre Milano. Polițiștii de frontieră îi întâmpină pe pasageri în incinta aeroportului, nu la ghișee.

De azi, 31 martie 2024, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră. Ei pot merge direct către porțile de îmbarcare fără să aibă nicio obligație suplimentară. Totuși, polițiștii de frontieră vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Polițiștii de frontieră vor folosi dispozitive mobile de control pentru a efectua verificări în bazele de date operative în cazul unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Dacă suspiciunile se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Cetățenii români minori nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge direct către poarta de îmbarcare, fără a fi necesar niciun aviz suplimentar, folosind aceleași documente ca și înainte.

Pentru a verifica documentele necesare la ieșirea din țară pentru minorii români și însoțitorii lor, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Însoțitorii minorilor nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta fiind consultat electronic de către polițistul de frontieră.

Pentru călătoriile către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Acestea sunt modificările din Ordonanța de Urgență care vizează activitatea Poliției de Frontieră și modalitatea în care polițiștii de frontieră le vor implementa, începând de azi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *