Peste 400 de cazuri de violență domestică în Maramureș

1 minute, 45 seconds Read

Violența domestică reprezintă o realitate ce nu poate fi ignorată sau neglijată, fiind necesară o abordare fermă din partea autorităților. Aceasta este prezentă în societate și, mai recent, autoritățile iau măsuri extrem de stricte în confruntarea cu astfel de situații.

Numărul acestor incidente nu este deloc redus, cu intervenția poliției fiind necesară în 466 de cazuri de violență domestică numai în primele două luni ale anului. Majoritatea acestor cazuri, respectiv 322, s-au înregistrat în mediul urban, iar 144 în mediul rural.

Datele oficiale furnizate de IPJ Maramureș dezvăluie că în primele două luni ale acestui an, polițiștii din Maramureș au emis 60 de ordine de protecție provizorii, dintre care 25 au fost ulterior confirmate ca ordine de protecție de către instanțele de judecată.

„Un număr crescut de infracțiuni din sfera violenței domestice subliniază amploarea acestui fenomen și necesitatea unei acțiuni hotărâte pentru combaterea lui. În același timp, acest lucru indică și faptul că victimele violenței domestice au încredere tot mai mare în a sesiza poliția. Cele mai frecvente infracțiuni înregistrate sunt „lovirea sau alte violențe” – 111 de cazuri și „abandon de familie” – 28 de cazuri.

Din perspectiva locului de comitere, 104 infracțiuni au avut loc în mediul urban, 79 în mediul rural, 133 la domiciliu și 50 în spațiul public. În primele două luni ale anului 2024, s-au identificat 184 de autori ai acestor infracțiuni și 199 de victime. Din totalul victimelor violenței domestice, 27 sunt bărbați, 129 sunt femei, iar 43 sunt minori. Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost raportate 10 infracțiuni, dintre care 7 în mediul urban și 3 în mediul rural.

Dintre toate ordinele de protecție provizorii emise, 47 au fost confirmate de către unitățile de parchet. Polițiștii emit astfel de ordine în timpul exercitării atribuțiilor lor de serviciu atunci când constată un risc iminent pentru viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane ca urmare a violenței domestice, în încercarea de a reduce acest risc”, precizează IPJ Maramureș pentru ziarmm.ro.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *