Puțină lumină în privința alegerilor

3 minutes, 4 seconds Read

            Ne așteaptă, în curând, un moment foarte important pentru județul nostru și, respectiv, pentru Baia Mare. De mult timp nu a mai fost un tur de alegeri care să aibă un rezultat atât de greu de anticipat. În sfârșit s-au deschis oportunitățile pentru aproape orice candidat serios, cu un program bine pus la punct. 

            Putem să spunem asta atâta timp cât nu avem un sondaj care să facă puțină lumină în privința preferințelor cetățenilor. Însă acum avem și un sondaj și putem să ne lămurim puțin despre cum sunt împărțite voturile cetățenilor în acest moment, la mai bine de o lună înainte de alegeri. 

            Metoda de cercetare

            Înainte de a intra în informațiile oferite de sondaj, trebuie să precizăm datele de referință ale acestuia. Realizatorul sondajului este Metro Media Transilvania, care a folosit ca metodă de cercetare chestionarul aplicat telefonic în perioada 4-16 aprilie, unui număr de 1002 persoane cu vârsta de peste 18 ani cu domiciliul stabil în Baia Mare. Tipul eșantionului este unul probabilist, simplu aleator. Raportarea s-a făcut la rezultatele recensământului din 2021. Marja de eroare a fost calculată la +/- 3.1%.

            Rezultatele sondajului

            Știind condițiile în care s-a desfășurat cercetarea, acum putem vorbi despre rezultate. Iar cele mai importante două întrebări la care așteptăm răspunsurile cu nerăbdare sunt cele care se referă la opțiunea băimărenilor în ceea ce privește viitorul primar și viitorul președinte al consiliului județean. 

            În ambele situații, primele trei opțiuni ale respondenților sunt într-o bătălie foarte strânsă, cu procente de 20%, 18% și 16% pentru funcția de primar, respectiv 21%, 18% și 17% pentru funcția de președinte al consiliului județean. Ceilalți candidați se află la o distanță considerabilă de primele trei poziții, următoarea variantă aflându-se la 7% în ambele cazuri. 

            Acum să vedem și care sunt cei care se bucură de atenția cetățenilor din Baia Mare: 

  • pentru funcția de primar al Băii Mari cel mai mare procent l-a obținut candidatul PNL, Ionel Bogdan, urmat la doar două procente (18%) de Brian Cristian, candidatul Alianței USR-PMP, iar cu două procente mai jos (16%) se află actualul primar interimar susținut de PSD, Doru Dăncuș.
  • pentru funcția de președinte al consiliului județean, cu 21% se află în față Gabriel Zetea de la PSD, urmat la trei procente (18%) de candidatul Alianței USR-PMP, Dan Ivan, iar cu un procent mai puțin (17%), Gabriel Ștețco, candidatul PNL. 

            Ce putem observa aici este o tendință clară pentru candidații Alianței USR-PMP care este în creștere și în luptă directă pentru prima poziție, iar pentru celelalte două partide ale căror candidați intră în luptă, pare că ar fi un blat care împarte în mod egal cele două funcții principale din această bătălie. 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *