Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe în Maramureș: obiceiuri care îmbină spiritualitatea și cultura populară

1 minute, 36 seconds Read

În Maramureș, la fel ca în multe alte zone cu tradiție puternică, sărbătoarea Sfântului Gheorghe este însoțită de diverse superstiții și obiceiuri populare. Iată câteva dintre ele:

  1. Focul purificator: În dimineața de Sfântul Gheorghe, oamenii aprind focuri mari în curțile lor, încredințându-se că fumul și flăcările vor purifica gospodăria și o vor proteja de spiritele rele și de boli.
  2. Apa de Sfântul Gheorghe: Se crede că apa din izvoare și fântâni este deosebit de curată și benefică în această zi. Mulți oameni iau apă de la izvoarele considerate sfinte și o folosesc pentru a se spăla, pentru a uda plantele sau pentru a da de băut animalelor, încredințându-se că are puteri vindecătoare și purificatoare.
  3. Protejarea livezilor: Agricultorii obișnuiesc să meargă în livezile lor în această zi pentru a împărăți pomii cu apă sfințită și pentru a le face rugăciuni de protecție, în speranța că vor avea o recoltă bogată și sănătoasă în acel an.
  4. Pregătirea solului: Un alt obicei răspândit este lucrul în grădină sau în câmp în această zi. Oamenii sădesc semințe și plantează legume, având încredere că Sfântul Gheorghe va binecuvânta munca lor și va asigura o recoltă bogată.
  5. Protecția animalelor: Sfântul Gheorghe este considerat și ocrotitorul animalelor. Mulți fermieri își aduc animalele la biserică pentru a fi sfințite de preot, iar apoi le dau drumul liber pe câmpuri sau în pășuni, încredințându-se că vor fi protejate de boli și de alte primejdii.

Aceste superstiții și obiceiuri reflectă legătura strânsă a comunităților maramureșene cu tradițiile și credințele lor ancestrale, evidențiind importanța și profunzimea sărbătorii Sfântului Gheorghe în cultura și spiritualitatea locală.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *