Un sat din Maramureș calificat în etapa internațională a competiției Best Tourism Villages 2024

1 minute, 40 seconds Read

La inițiativa Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Consiliul Județean Maramureș a pregătit dosarele de candidatură pentru participarea satului Breb la competiția Best Tourism Villages 2024, organizată sub auspiciile Organizației Mondiale a Turismului.

Această competiție reprezintă o inițiativă la nivel global menită să evidențieze satele în care turismul servește ca mijloc de conservare a patrimoniului cultural și natural, de promovare a diversității, de protejare a biodiversității și de stimulare a oportunităților la nivel local.

Criteriile de selecție în procesul de evaluare includ: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea acestora, durabilitatea economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea în lanțul valoric, guvernanța și accentul pe turism, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea, precum și materialele de prezentare (video, imagini).

După evaluarea națională, satele Breb din Maramureș, Vânători-Neamț din județul Neamț și Jurilovca din județul Tulcea au atins punctajul necesar pentru a avansa la etapa internațională, acestea fiind propunerile transmise de România către OMT. De asemenea, vor fi incluse și trei sate care au participat la competiția mondială în anul 2023: Polovragi din județul Gorj, Eibenthal din județul Mehedinți și Gura Siriului din județul Buzău.

În cadrul competiției mondiale, destinațiile din România vor avea oportunitatea de a fi desemnate drept Best Tourism Villages sau de a fi integrate în Programul Upgrade, prin care vor beneficia de sprijin din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor care, conform evaluării, necesită dezvoltare suplimentară.

Dacă satul Breb va fi selectat printre destinațiile câștigătoare sau va fi inclus în programul Upgrade, acesta va câștiga vizibilitate și recunoaștere internațională ca un exemplu notabil de destinație pentru turism rural, devenind parte a unei rețele globale care include experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală.

Foto Gazeta de NV

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *