Ministerul Transporturilor a aprobat construcția unui pod rutier între Sighetu Marmației și Biserica Albă

1 minute, 52 seconds Read

Astăzi, 30 aprilie, Guvernul a adoptat un act normativ la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin care a fost aprobat Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei referitor la construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la granița dintre România și Ucraina în zona localităților Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev la 18 octombrie 2023.

Proiectul „Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației” își propune să creeze o rută modernă de comunicație care să contribuie la dezvoltarea regională a zonei, la fluidizarea traficului, la sporirea siguranței utilizatorilor și la reducerea timpilor de călătorie.

Pe lângă importanța sa la nivel internațional, podul peste Tisa din zona Teplița, la Sighetu Marmației, va facilita traficul pe teritoriul României prin:

  • îmbunătățirea condițiilor de siguranță rutieră;
  • creșterea accesibilității în zona transfrontalieră prin dezvoltarea și gestionarea infrastructurii de frontieră din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei și sud-estul Slovaciei;
  • integrarea proiectului într-o perspectivă transfrontalieră, inclusiv Programul ENI România-Ucraina-Ungaria-Slovacia;
  • cooperare sectorială între regiunile de frontieră implicate;
  • coordonarea eforturilor de dezvoltare pentru a asigura o dezvoltare integrată în regiunea de frontieră din nord-vestul României (Maramureș), nord-estul Ungariei, sud-vestul Ucrainei și sud-estul Slovaciei.

Ministerul Transporturilor a precizat că Guvernul României va finanța realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa între localitățile Sighetu Marmației (România) și Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), precum și infrastructura rutieră conexe de pe teritoriul României.

Acordul încheiat cu Ucraina a fost semnat în cadrul unei ceremonii la Kiev la 18 octombrie 2023. După finalizarea construcției, România va deveni proprietarul podului, infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul său și a punctului de trecere a frontierei pe teritoriul României, în timp ce Ucraina va deține infrastructura rutieră conexă de pe teritoriul său și punctul de trecere a frontierei pe teritoriul său.

Ministerul Transporturilor a subliniat că prin acest acord, instituțiile din cele două state vecine se angajează să întrețină și să repare partea de infrastructură aflată în proprietatea fiecăruia.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *