Pe vremuri, orașul Baia Mare era faimos atât din punct de vedere industrial, cât și turistic. Unul dintre locurile vizitate des atât de băimăreni, cât și de turiști era Valea Usturoiului.
Natura, aerul curat, apa de izvor, restaurantul, băile, toate atrăgeau turiști ca un magnet. Azi însă, majoritatea dintre ele au rămas o amintire. Cu siguranță multe dintre detalii sunt neștiute de generația tânără.
Numele de Valea Usturoiului vine din traducerea numelui leurdei din maghiară Fokhagymás (usturoi sălbatic), care se regăsește din abundență în această zonă primăvara. Chiar dacă nu mai pare astfel, urcând de la capătul parcului cunoscut acum sub numele de Regina Maria, pe Valea Usturoiului exista un complex turistic care cuprindea băi termale pentru tratamentul reumatismului. Minerii care erau foarte mulți în acea perioadă primeau prin casa de asigurări și bilete de tratament.
Proprietarul acestui complex era un comerciant de pe Podul Viilor de la bodega căruia puteai procura bilete cu 10% reducere. Dar, pe de o parte, izvorul s-a pierdut, iar pe de altă parte s-a ajuns la concluzia că apa folosită era o apă sulfuroasă, feruginoasă, provenită din degradarea piritei, deci dăunătoare organismului uman (cică ar fi conținut și arsenic).
Băile nu erau luxoase, dar ofereau totuși momente de relaxare celor care ajungeau aici, mai ales că în cadrul complexului exista un restaurant unde se putea servi masa și un pahar de vin. Iar pe drumul până acolo, era cel mai exploatat loc pentru petrecerea timpului liber la iarbă verde. Era foarte aproape de oraș, practic nici nu era nevoie să ieși din oraș. Însă acum a mai rămas doar un drum impracticabil, o construcție odioasă numită complexul „Șoricelu” și clădirea cabanei Usturoiu în ruine. Ambele au suferit incendii în anii 2015, respectiv 2022.
Cândva, Valea Usturoiului era un simbol al locului, era un colț de natură pe care toți îl respectau și îl păstrau curat pentru a putea să se bucure de el în continuare, dar acum este doar un loc aproape impracticabil, după ce foarte multe interese au private au încercat să se manifeste fie prin construcții care aveau mai mult sau mai puțin autorizații, fie prin nepăsare intenționată dacă putem să îi spunem așa.
Foto 2mnews
Pop Calin Ioan | 9 iunie 2024
|
Am scris si eu despre aceasta cabana, cu imagini recente – https://stejarmasiv.ro/usturoiu-baia-mare-cabana-arsa/