Cheile Babei încep de la ieșirea din satul Poiana Blenchii și se termină în județul Maramureș, în satul Baba. Aceste chei reprezintă una dintre ariile protejate ale județului Maramureș și sunt situate în Podișul Someșan, în sudul județului. La doar aproximativ doi kilometri de sat, ele se întind pe o suprafață de 15 hectare și au o lungime de un kilometru. În 1977, au fost declarate rezervație naturală de tip geologic și sunt înscrise în categoria a treia a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. De asemenea, cheile au fost declarate monument al naturii.
Cheile Babei sunt chei epigenetice formate de pârâul Poieni, constituind un sector îngustat în calcarele epicontinentale eocene. Aria a fost declarată protejată în principal pentru conservarea diversității biologice. Versantul drept găzduiește o mică pădure și stânci de calcar, în timp ce versantul stâng este stâncos, având câteva cariere de calcar utilizate pentru obținerea varului.
În centrul Cheilor Babei, traversând pârâul Poiana în zona parcării largi de la granița dintre județele Maramureș și Sălaj, și urmând aproximativ 300 de metri în amonte, se găsește un spectaculos diverticul numit Vâlceaua Dracului, spre est. Pe versantul drept al Cheilor Babei există o mică formațiune carstică, cu un șipot de apă potabilă cristalină.