Sunt bani pentru reabilitarea Castelului Teleki din Pribilești

2 minutes, 40 seconds Read

Castelul Teleki din Pribilești, acum sub administrarea Consiliului Județean Maramureș, va fi reabilitat datorită unei finanțări nerambursabile de 13 milioane de euro.

„Dragi maramureșeni, vin înaintea voastră cu încă o veste excelentă: am primit de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest contractul de finanțare semnat pentru reabilitarea Castelului Teleki din localitatea Pribilești! Acest moment marchează o victorie importantă în eforturile noastre de a restaura și valorifica acest monument istoric, pe care îl transformăm într-un centru cultural multifuncțional de referință pentru Maramureș. Valoarea contractului este de 13 milioane de euro, iar beneficiile pentru întreg județul, mai ales pentru dezvoltarea turistică a Pribileștiului, sunt de neprețuit!

Reabilitarea Castelului Teleki nu este un proiect ușor, am întâmpinat multe piedici pe drum. Totuși, determinarea și perseverența mea și a colegilor mei din Consiliul Județean Maramureș ne-au adus în acest punct în care mai bifăm o realizare care contribuie la împlinirea dorinței noastre de a dezvolta Maramureșul. Au fost câteva etape cheie în implementarea acestui proiect. Am achiziționat Castelul Teleki, aflat anterior în proprietate privată, într-o stare de degradare avansată. La finalul anului 2021, acoperișul era complet distrus, ceea ce punea în pericol structura întregului edificiu. Am intervenit rapid pentru a pune în siguranță acoperișul, prin reparații esențiale care au prevenit prăbușirea castelului.

În cursul anului 2022, am elaborat documentația tehnică necesară pentru reabilitare, un proces complex care a implicat colaborarea cu specialiști din diverse domenii. În 2023, am depus cererea de finanțare, iar eforturile noastre au fost răsplătite prin obținerea unei finanțări nerambursabile în valoare de 13 milioane de euro. Semnarea contractului de finanțare reprezintă momentul oficializării sprijinului financiar necesar pentru implementarea proiectului. Am început demersurile pentru exproprierea terenurilor adiacente castelului, cu scopul de a integra și revitaliza grădina acestuia, transformând-o într-un spațiu de recreere, potrivit pentru evenimente culturale.

Proiectul de reabilitare nu a fost lipsit de provocări. Fiecare etapă a necesitat o planificare minuțioasă, resurse semnificative și multă perseverență. De la achiziția inițială a castelului, trecând prin elaborarea documentației tehnice și până la obținerea finanțării, fiecare pas a fost important și a însemnat o colaborare strânsă între echipa noastră, autoritățile competente, dar și persoanele fizice care au înțeles necesitatea de a colabora cu noi pentru salvarea Castelului și redarea sa comunității. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, Castelul Teleki va deveni un centru cultural multifuncțional. Castelul nu va fi doar un simbol al patrimoniului nostru istoric, ci și un loc important pentru comunitatea locală. Acesta va putea găzdui evenimente culturale și educaționale, dar va oferi și oportunități pentru organizarea de tabere pentru copii. Mulțumesc din suflet tuturor celor implicați, colegilor mei din Consiliul Judeţean Maramureş și reprezentanților ADR Nord-Vest pentru dedicarea și eforturile lor. Am o satisfacție deosebită să văd că am reușit încă un proiect important pentru județul nostru. Abia aștept să vedem cum Castelul Teleki renaște în toată splendoarea sa.” a declarat președintele CJ Maramureș.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *