Ciupercile au invadat pădurile din Maramureș

Ciupercile, aceste organisme enigmatice și diverse, au propria poveste. Unele specii sunt comestibile, iar altele sunt foarte toxice. De exemplu, printre hribi există specii delicioase și altele otrăvitoare. Nu consumați ciuperci culese din natură decât dacă sunteți siguri de identificarea corectă, de preferat cu ajutorul unui cunoscător experimentat.

Vara este anotimpul hribilor, care sunt adevărate delicatese. Denumirea științifică, Boletus edulis, provine din latină: „bolet” înseamnă „ciupercă superioară” și „edulis” înseamnă comestibilă, reflectând calitățile culinare ale speciei. Boletus edulis este apreciat pentru aroma și textura sa de calitate superioară. Carnea albă, tare, cu un gust ușor de alune și carne, are un miros plăcut și o textură fină și cremoasă. Hribi sunt bogați în minerale și vitamine și nu conțin zaharuri sau lipide, elementele lor nutritive fiind ușor asimilate de organism. Studiile de laborator sugerează că potasiul din hribi contribuie la menținerea unei tensiuni arteriale scăzute și poate inhiba proliferarea celulelor tumorale.

„Recoltarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegători care le vând în piețe implică riscuri majore pentru sănătate, deoarece exemplare din speciile otrăvitoare pot ajunge în consum. Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oțet. De asemenea, îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. Este esențial să se știe că nu există un test simplu pentru a recunoaște imediat o specie toxică. Identificarea corectă poate fi făcută doar de un specialist.”

Semnele intoxicației:

Acestea variază în funcție de tipul de ciuperci consumate și apar la 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult după ingestie. Simptomele includ greață, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorarea pupilelor, dureri abdominale, scăderea pulsului și transpirații.

Ciupercile nu sunt recomandate în alimentația copiilor, persoanelor cu alergii, celor cu intoleranță alimentară la ciuperci și nici în combinație cu băuturi alcoolice, deoarece alcoolul mărește solubilitatea unor substanțe specifice și favorizează absorbția intestinală.

0 comentarii

LASA UN COMENTARIU