De la începutul războiului din Ucraina, aproape 15.000 de bărbați ucraineni au fost prinși încercând să treacă ilegal în România, traversând Munții Maramureșului sau râul Tisa. Tragedia este evidentă: 24 de fugari și-au pierdut viața pe acest drum periculos.
Vadim, un tânăr de 24 de ani, a supraviețuit unei astfel de încercări. El și alți doi bărbați au petrecut trei zile și nopți trudind prin pante abrupte și râuri înghețate. Ajuns în România, la un centru de refugiați din Maramureș, Vadim își amintește cu groază de călătoria sa, dar știe că acum are o șansă la un viitor mai sigur.
În curtea centrului de refugiați, Vadim, vizibil șchiopătând, a povestit despre rănile pe care le-a suferit în timpul călătoriei, dar și despre riscul enorm la care s-a expus. Dacă ar fi fost prins de grănicerii ucraineni, s-ar fi confruntat cu ani grei de închisoare, deoarece legea marțială interzice bărbaților între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Mai mult, există informații neconfirmate oficial care vorbesc despre riscul de a fi împușcat de autoritățile ucrainene, din ce în ce mai neîndurătoare cu cei care încearcă să fugă în loc să accepte recrutarea militară.
Războiul din Ucraina a generat povești de eroism pe front, dar și drame personale ale celor care nu vor să lupte și caută refugiu în țările vecine, precum România. Vadim, care va împlini curând 25 de ani, vârsta minimă la care poate fi trimis pe front, este unul dintre acești oameni care și-au riscat viața pentru a scăpa de ororile războiului.