Un aperitiv elegant și delicios pentru masa de Crăciun
Ingrediente
Pentru blat:
- 500 g spanac proaspăt (sau 300 g congelat, bine scurs)
- 4 ouă
- 2 linguri de făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 linguriță ulei de măsline
Pentru umplutură:
- 300 g cremă de brânză (Philadelphia sau similar)
- 100 ml smântână grasă (pentru cremozitate, opțional)
- 200 g somon afumat
- 1 legătură de mărar proaspăt (tocat fin)
- Zeama de la 1/2 lămâie
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
- Pregătirea blatului de spanac:
- Dacă folosești spanac proaspăt, spală-l bine și opărește-l 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-l și toacă-l fin. Dacă folosești spanac congelat, asigură-te că este bine scurs.
- PreîncălzeÈ™te cuptorul la 180°C È™i tapetează o tavă dreptunghiulară (aprox. 30×40 cm) cu hârtie de copt.
- Separă ouăle. Bate albușurile spumă cu un praf de sare până devin ferme.
- Într-un alt bol, amestecă gălbenușurile cu spanacul tocat, făina, praful de copt și uleiul de măsline.
- Încorporează ușor spuma de albușuri în compoziția de spanac, amestecând cu mișcări largi de jos în sus.
- Toarnă compoziția în tavă, nivelează uniform și coace timp de 12-15 minute, până când blatul devine ferm la atingere.
- Pregătirea umpluturii:
- Într-un bol, amestecă crema de brânză cu smântâna, mărarul tocat, zeama de lămâie, sare și piper, după gust.
- Asamblarea ruladei:
- După ce blatul s-a răcit complet, îndepărtează hârtia de copt și întinde uniform crema de brânză pe suprafața acestuia.
- Așază feliile de somon afumat pe toată suprafața, peste cremă.
- Rulează blatul strâns, ajutându-te de hârtia de copt sau de un prosop curat.
- Răcirea și servirea:
- Înfășoară rulada în folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin 2-3 ore (ideal peste noapte) pentru a se întări și a se întrepătrunde aromele.
- Taie rulada în felii de 1-2 cm grosime și așază-le pe un platou festiv.
Sugestii de prezentare:
- Decorează platoul cu mărar proaspăt, felii de lămâie și câteva rondele de măsline.
- Se potrivește perfect alături de alte aperitive festive precum salata boeuf sau ouăle umplute.