Ruladă de spanac cu cremă de brânză și somon afumat

Un aperitiv elegant și delicios pentru masa de Crăciun


Ingrediente

Pentru blat:

  • 500 g spanac proaspăt (sau 300 g congelat, bine scurs)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță ulei de măsline

Pentru umplutură:

  • 300 g cremă de brânză (Philadelphia sau similar)
  • 100 ml smântână grasă (pentru cremozitate, opțional)
  • 200 g somon afumat
  • 1 legătură de mărar proaspăt (tocat fin)
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

  1. Pregătirea blatului de spanac:
    • Dacă folosești spanac proaspăt, spală-l bine și opărește-l 2-3 minute în apă clocotită cu sare, apoi scurge-l și toacă-l fin. Dacă folosești spanac congelat, asigură-te că este bine scurs.
    • Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă dreptunghiulară (aprox. 30×40 cm) cu hârtie de copt.
    • Separă ouăle. Bate albușurile spumă cu un praf de sare până devin ferme.
    • Într-un alt bol, amestecă gălbenușurile cu spanacul tocat, făina, praful de copt și uleiul de măsline.
    • Încorporează ușor spuma de albușuri în compoziția de spanac, amestecând cu mișcări largi de jos în sus.
    • Toarnă compoziția în tavă, nivelează uniform și coace timp de 12-15 minute, până când blatul devine ferm la atingere.
  2. Pregătirea umpluturii:
    • Într-un bol, amestecă crema de brânză cu smântâna, mărarul tocat, zeama de lămâie, sare și piper, după gust.
  3. Asamblarea ruladei:
    • După ce blatul s-a răcit complet, îndepărtează hârtia de copt și întinde uniform crema de brânză pe suprafața acestuia.
    • Așază feliile de somon afumat pe toată suprafața, peste cremă.
    • Rulează blatul strâns, ajutându-te de hârtia de copt sau de un prosop curat.
  4. Răcirea și servirea:
    • Înfășoară rulada în folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin 2-3 ore (ideal peste noapte) pentru a se întări și a se întrepătrunde aromele.
    • Taie rulada în felii de 1-2 cm grosime și așază-le pe un platou festiv.

Sugestii de prezentare:

  • Decorează platoul cu mărar proaspăt, felii de lămâie și câteva rondele de măsline.
  • Se potrivește perfect alături de alte aperitive festive precum salata boeuf sau ouăle umplute.
a
Share Post
0 comentarii

LASA UN COMENTARIU