În secolul al XVIII-lea, câteva familii românești din Baia Sprie, cu o situație economică bună, au început să facă donații consistente pentru construirea primei lor biserici. Până atunci, comunitatea românească nu avea un lăcaș propriu de cult. Protopopul de Baia Sprie, George Budai, a coordonat eforturile, iar biserica a fost construită între 1793 și 1795, fiind binecuvântată pe 7 noiembrie 1795 de canonicul Tamás Hajnal al Episcopiei de la Muncaci.
Construcția bisericii a fost posibilă datorită donațiilor generoase ale unor binefăcători locali, printre care Crișan Ștefan (1500 de florini), Pantelimon Kadar (100 de florini), Anton Molnar (100 de florini), Ioan Szabo (85 de florini) și Matias Ladislau (85 de florini). Protopopul Budai a menționat că întreaga comunitate a contribuit la ridicarea bisericii cu suma de 50 de florini.
Se spune că unul dintre donatori, Crișan Ștefan, ar fi fost minerul care a găsit o comoară în galeria „Maria Zell” și a folosit o parte din bani pentru a dona clopotul mare din turnul bisericii greco-catolice. Cu toate acestea, nu există documente concrete care să confirme această legendă, iar informațiile despre donațiile lui Crișan Ștefan au fost transmise pe cale orală. După moartea sa în 1798, Crișan a rămas o figură legendară în istoria orașului.
