Lista de ingrediente:
- 500 g de făină 000;
- 7 g de drojdie uscată;
- 2 gălbenușuri;
- 250 ml de lapte călduț;
- 50 g de unt topit;
- 2 linguri de ulei;
- 60 g de zahăr;
- coaja de la o portocală;
- un vârf de linguriță de sare.
Pentru umplutură:
- cremă de ciocolată/alune;
- nuci mărunțite.
Pentru sirop:
- jumătate de pahar de apă;
- coaja de la o portocală;
- 100 g de zahăr.
Modul de preparare:
Într-un castron, combinăm făina cu gălbenușurile, untul și uleiul, drojdia activată și laptele rămas cu zahărul. Framântăm ușor până când aluatul devine omogen, apoi îl acoperim cu folie și-l lăsăm să dospească timp de aproximativ o oră.
După ce aluatul a dospit, îl întindem cu grijă folosind un sucitor, apoi aplicăm uniform crema de alune și nucile mărunțite pe întreaga suprafață. Rulăm strâns aluatul și-l tăiem în două. Apoi, unim marginile pentru a forma o formă de cozonac, iar babka noastră este pregătită să fie introdusă în cuptor (preîncălzit la 180 de grade Celsius) pentru aproximativ 50-60 de minute.