Guvernul PSD-PNL, supranumit „Guvernul Sărăciei”, a devenit în ultima perioadă unul dintre cele mai criticate guverne din istoria recentă a României. Decizia de a majora taxele și impozitele a creat un climat de incertitudine și disperare atât pentru cetățeni, cât și pentru antreprenori. În loc să crească gradul de colectare, care este unul dintre cele mai scăzute din UE, Guvernul a ales să pună pe butuci economia românească prin creșterea taxelor.
Este de neconceput ca după doi ani în care economia României a fost dusă la limită de PNL și PSD și în plină pandemie, Guvernul să încerce acum să salveze situația prin creșterea taxelor în timp ce mulți români sunt încă sub efectele negative ale pandemiei și a războiului din Ucraina. Gaura din buget a ajuns la 37 de miliarde de lei, iar estimările arată că vom ajunge la peste 100 de miliarde la sfârșitul anului, un record negativ pentru această țară.
Românii lucrează deja jumătate din an doar pentru stat. De pe 1 ianuarie până pe 19 iunie, salariatul român obișnuit muncește doar ca să acopere taxele imense pe care le pune statul în cârca lui. PSD și PNL au mai crescut deja taxele pe microîntreprinderi, au introdus supraimpozitarea pe contractele part-time și au crescut taxele pe chirii de vreo trei ori la chiriile mici. Din cauza supraimpozitării contractelor part-time, aproximativ 270.000 de locuri de muncă au fost desființate. Asta înseamnă creșterea taxelor: bani mai puțini pentru oameni, frânarea economiei și angajați care-și pierd locurile de muncă.
Guvernul a aprobat în aceste zile organizarea unei superagenții care va supraveghea toate companiile de stat din România, liderul opiziției, Cătălin Drulă, președintele USR avertizîndu-l pe premierul Ciolacu să nu pună pilele de partid în fruntea acestei agenții, ci să atragă profesioniști care să eficientizeze companiile de stat românești, având în vedere că toți angajații vor primi un spor de 50%. Alegerea Guvernului de a crea această agenție în timpul crizei și promisiunile celor din PSD si PNL de a reduce cheltuielile și a tăia posturi la stat sunt ipocrite.
Guvernul PSD-PNL nu are o strategie clară pentru a scoate țara din starea de recesiune și nu face decât să arunce România într-o criză economică fără precedent. Ceea ce ar trebui să facă este să găsească soluții pentru a susține cetățenii și mediul de afaceri, să crească gradul de colectare a taxelor și să încurajeze inițiativele care să sprijine economia.
În concluzie, deciziile luate de Guvernul PSD-PNL afectează negativ toate sectoarele economiei românești și arată lipsa de responsabilitate și grija față de cetățeni și de mediul de afaceri. Este nevoie de o abordare mai clară și mai coerentă din partea Guvernului și de măsuri de sprijin real pentru a ajuta țara să iasă din criza economică.