Avertisment BNR: Măsurile Pentru Creșterea Veniturilor Bugetare – Risc Major Pentru Inflație

2 minutes, 9 seconds Read

Banca Națională a României (BNR) a emis un avertisment ferm cu privire la măsurile fiscale adoptate în scopul majorării veniturilor bugetare, avertizând că acestea reprezintă o sursă semnificativă de risc pentru inflație și pentru economia țării. Într-un context în care Guvernul PSD-PNL este blamat pentru cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 20 de ani, BNR subliniază consecințele negative ale acestor măsuri.

Inflația în creștere a fost comparată de BNR cu o taxă indirectă impusă populației prin majorarea prețurilor. În exemplul unei pâini, care într-o zi poate costa 1 leu și a doua zi 2 lei, BNR atrage atenția că majorarea prețurilor implică și creșterea TVA, iar astfel Guvernul preia o parte din veniturile cetățenilor. Într-un singur moment, peste 10 milioane de români au achiziționat pâine, generând un profit suplimentar pentru bugetul de stat de aproape 2 milioane de lei. Astfel, BNR atrage atenția că majorările taxelor pot aduce venituri semnificative într-un timp scurt, însă pot agrava în continuare inflația.

Avertizarea BNR se întemeiază pe mai multe argumente cheie:

  1. Slăbirea Consumului Intern și Creditării: Consumul intern și creditarea înregistrează o încetinire, afectând astfel creșterea economică. Prin urmare, impactul măsurilor fiscale asupra economiei este analizat cu o mare preocupare.
  2. Încetinirea Economiei în Europa: Principalele economii europene, printre care și Germania, cea mai importantă destinație a exporturilor românești, au înregistrat încetiniri economice semnificative. Pentru Germania, FMI prognozează o scădere a creșterii economice cu -0,1% în 2023.
  3. Probleme cu Absorbția Fondurilor Europene: Un alt factor de risc menționat și de BNR la adresa creșterii economice este absorbția fondurilor europene, mai ales a celor din PNRR, care presupune îndeplinirea unor reforme esențiale pentru economia românească. Cu alte cuvinte, nici banii europeni nu vor veni, nici starea economiei nu se va îmbunătăți și nu se vor crea premisele unei creșteri sustenabile.
  4. Impactul Negativ al Instabilității Politice: Discuțiile și incertitudinea din mediul politic dintre PNL și PSD au generat neîncredere și încetinirea investițiilor în mediul privat. Bursa de Valori de la București a înregistrat o închidere în scădere imediat după anunțurile referitoare la marile „reforme”, semnificând îngrijorarea investitorilor.

Având în vedere aceste avertismente, BNR subliniază că măsurile fiscale și politice adoptate de Guvern pot amplifica inflația și pot îngreuna economia într-un moment în care stabilitatea și dezvoltarea sustenabilă sunt esențiale pentru bunăstarea țării.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *