Preferințe prezidențiale în România

1 minute, 19 seconds Read

Mai mult de jumătate dintre cetățenii români manifestă preferința pentru un președinte independent, conform un sondaj realizat de INSCOP la solicitarea News.ro. Datele relevă, de asemenea, că un procent similar ar opta pentru un lider de orientare politică de dreapta, în timp ce puțin peste 20% ar prefera unul de stânga.

Întrebați cu privire la preferința pentru un președinte independent sau un membru al unui partid politic, 55% dintre respondenți au indicat alegerea unui independent, în timp ce 36,1% au exprimat preferința pentru un membru al unui partid politic.

Referitor la orientarea politică, 50,4% dintre participanți au afirmat că ar prefera un președinte de dreapta, în timp ce 20,7% au indicat o preferință pentru unul de stânga. Se observă că votanții Alianței Dreapta Unită, PNL și AUR, bărbații și locuitorii din București au o inclinație mai puternică către un președinte de dreapta.

În ceea ce privește vârsta președintelui, 46,8% dintre români ar prefera un lider mai tânăr, chiar dacă nu are suficientă experiență, în timp ce 48,9% ar opta pentru un președinte mai experimentat, chiar dacă este mai în vârstă. Preferința pentru un lider mai tânăr este evidentă în rândul votanților Alianței Dreapta Unită și AUR, persoanelor sub 45 de ani și angajaților din sectorul privat.

În ceea ce privește genul președintelui, 53,8% dintre respondenți au declarat că ar prefera un lider masculin, în timp ce 31% ar opta pentru o președintă.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *