Aproape 10.000 de cetățeni ucraineni au trecut ilegal frontiera în doi ani de război

1 minute, 23 seconds Read

Începând cu declanșarea conflictului din Ucraina, mai precis din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, peste 9.000 de cetățeni ucraineni (exact 9.112) cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au fost identificați la frontiera de nord a României, în zonele județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava. Acești oameni au declarat polițiștilor de frontieră că au părăsit Ucraina din cauza conflictului armat”, a subliniat șeful ITPF Sighetu Marmației.

Regretabil, mulți dintre acești oameni își pun viața în pericol încercând să treacă frontiera, fie înotând prin apa rece și agitată a râului Tisa, fie traversând Munții Maramureșului la altitudini de până la 1.900 de metri, fără echipament adecvat pentru terenul dificil și condițiile severe de iarnă, cu temperaturi foarte scăzute. „De la începutul conflictului în Ucraina și până în prezent, am înregistrat mai multe incidente tragice în care 16 cetățeni ucraineni au fost găsiți decedați, 9 pe malul românesc al râului Tisa și 7 în Munții Maramureșului. Totuși, am desfășurat peste 52 de operațiuni de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni în Munții Maramureșului (23 în 2023 și 29 în 2022), în colaborare cu Salvamont Maramureș, reușind să salvăm 72 de cetățeni ucraineni rătăciți în zona alpină de frontieră”, a adăugat șeful ITPF în cadrul unei conferințe de presă.

În plus, se observă că numărul acestora în general crește în momente de intensificare a bombardamentelor sau când este dat ordinul de recrutare forțată.

Foto emm.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *