Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a Romsilva, în pădurile de stat administrate de aceasta se exploatează anual 9,5 milioane de metri cubi de lemn, pe o suprafață de 3,13 milioane de hectare, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din volumul total de lemn.
În același timp, se plantează 26 de milioane de puieți forestieri pe an, iar alte aproximativ 10.000 de hectare sunt regenerare naturală. Aceasta reprezintă un proces gradual și constant de rejuvenare a pădurilor, iar lemnul exploatat, fiind o resursă regenerabilă, este folosit pentru încălzirea a milioane de locuințe, în construcții și în industrii, unde lucrează sute de mii de angajați.
La Ocolul Silvic Strâmbu, conform explicării șefului de Ocol Ioan Chira pentru graiul.ro, se va împăduri peste 14 hectare integral prin regenerare artificială, plus 4,2 hectare de completări curente. Se fac completări la regenerările naturale, care acoperă 53,5 hectare. Pentru împăduriri, se utilizează 62.700 de puieți de molid, brad și paltin. Acești puieți sunt scoși din pepiniere și păstrați în șanțuri și ghețarii, înainte de plantare, pentru a nu intra încă în vegetație. De asemenea, din două solarii se scot puieți și se plantează în pepiniere, pentru a-i înlocui pe cei scoși pentru plantare. În plus, se efectuează și semănături de brad în pepiniere. Toți puieții utilizați pentru plantare sunt produși local, în cele 7 pepiniere din zonă, iar uneori sunt furnizați și altor ocoale.
Desigur, există îngrijorare referitoare la plantările care se fac cu oficiali, unele puieți pierzându-se pe drum sau nefiind plantați. La fel, există frustrare în legătură cu plantările făcute din considerente politice, pentru fotografii și postări pe rețelele sociale. Cu toate acestea, în ciuda acestor aspecte, se subliniază importanța respectării vârstelor de tăiere a pădurilor, astfel încât să se evite exploatările excesive. Se amintește că multe dintre pădurile plantate de Statul Român după tăierile masive din anii ’50 sunt acum supuse tăierii, iar acesta este un aspect dificil de prevăzut în contextul actual.