Baigli, cunoscuți ca și cozonaci ungurești, sunt delicii perfecte pentru sărbători. Iată rețeta:
Ingrediente pentru aluat:
- 200 g unt
- 500 g făină
- 150 ml lapte călduț
- 70 g zahăr pudră
- 7 g drojdie uscată (un pachet)
- 2 gălbenușuri
- 1 esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- puțină sare
Ingrediente pentru umpluturi:
- Umplutură de nucă:
- 100 ml lapte
- 250-300 g nucă măcinată
- 70 g zahăr
- 70 g stafide
- 1 esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- Umplutură de mac:
- 250-300 g mac măcinat
- 100 ml lapte
- 70 g zahăr
- 70 g stafide
- 1 esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
Aluatul trebuie păstrat la frigider pentru a nu dospi. Se ung cozonacii cu gălbenuș de două ori, cu interval de 15-20 de minute în care sunt ținuți la frigider, apoi cu albuș. După ce se usucă, se înțeapă cu un băț de frigăruie pentru a preveni crăparea în timpul coacerii. Coaceți pentru 40-50 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Din această rețetă obțineți doi cozonaci de dimensiunea tăvii din cuptor. Poftă bună!

Foto și rețetă: Nelly Vass