Cât va încasa Primăria Baia Mare de la MOL România?

1
2 minutes, 13 seconds Read

MOL România operează stația de carburant de pe terenul situat pe strada Vasile Alecsandri nr. 68A din Baia Mare în baza unui contract de asociere în participaţiune care a fost încheiat pe o perioadă de 25 ani și care a expirat la 31.10.2022. Pentru utilizarea acestui teren firma MOL România avea obligatia achitării anuale a unei sume minime de 17.000 dolari, și o sumă stabilită ca procente din vanzari respectiv 1,0% din vanzările de carburanţi şi 1,5% din vanzările din SHOP.

În baza acestui mod de calcul în 2021 s-a încasat o sumă de 353.529,31 lei de la MOL România, iar în 2022 suma a fost de 370.115,05 lei.

O propunere recentă rezultată în urma negocierilor din cadrul comisiei din ianuarie și februarie 2023 prevede prelungirea contractului de suprafață pentru un nou termen de 10 ani. Potrivit prevederilor contractului propus, MOL România se angajează să plătească anual o sumă fixă de 289.500 lei, calculată ca fiind 96,5 lei pe mp, plus o sumă sumă variabilă de 1,0% din prețul net al carburantului comercializat (aici nu sunt incluse sumele aferente taxelor fiscale pe litru de carburant), respectiv 1,5% din valoarea netă a vânzarilor din SHOP, precum și din valoarea neta a vânzarii de orice alte produse ori servicii prestate de titularul dreptului de locatiune în respectiva locație, inclusiv chirii din cedarea folosinței bunurilor sau a clădirilor.

Prin această nouă formulă, suma minimă estimată care urmează să fie încasată anual de la MOL România este de 375.500 lei, cu posibilitatea creșterii acesteia în cazul în care veniturile din vânzarea de carburanți sau alte servicii conexe depășesc un anumit prag.

Din comisia de negociere a acestor condiții au făcut parte consilierii: Dăncuș Doru, Ardelean Radu, Pârvu Ionuț, Pinter Zsolt, Crișan Romeo, Marincaș Ioana, Bizău Simion, Gavra Bogdănel, Pop Claudiu și Hodorogea Bogdan.

Trebuie menționat că, în conformitate cu contractul, construcțiile de la locație pot fi păstrate și exploatate de către proprietari în conformitate cu reglementările, cu prevederea că acestea vor reveni municipalității la sfârșitul contractului, în cazul în care acesta nu este prelungit.

Valoarea terenului a fost evaluată la 216 euro/mp. Dacă acesta ar fi fost concesionat firmei MOL România, în conformitate cu tarifele actuale, valoarea concesiunii ar fi fost de doar 129.600 lei pe an, o sumă net inferioară celor plătite în ultimii doi ani de MOL România.

Pentru ca noul contract să poată fi semnat, Consiliul Local Baia Mare trebuie să adopte o Hotărâre în acest sens. Dezbaterea și votul pe această temă este programat pentru ședința din 31 iulie 2023.

Similar Posts

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *