Scăderea ratei anuale a inflației în Uniunea Europeană: România printre țările cu niveluri ridicate

Conform datelor furnizate de Eurostat, în luna octombrie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere semnificativă, coborând la 3,6%, comparativ cu nivelul de 4,9% înregistrat în luna septembrie. Această tendință descendentă a inflației a fost resimțită la nivelul întregii UE, cu divergențe semnificative între statele membre.

Ungaria, cu o rată a inflației de 9,6%, Cehia, cu 9,5%, și România, cu 8,3%, au fost țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației. În același timp, Belgia (-1,7%), Olanda (-1%) și Danemarca (-0,4%) au înregistrat rate anuale ale inflației negative, fiind printre statele membre cu cele mai scăzute niveluri ale inflației.

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflației a înregistrat scăderi în 22 de state membre, inclusiv în România, unde a coborât de la 9,2% la 8,3%. În schimb, cinci țări au înregistrat creșteri ale inflației în aceeași perioadă.

În zona euro, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere semnificativă, de la 4,3% în septembrie la 2,9% în octombrie. Datele Eurostat evidențiază că prețurile la servicii au avut cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor, cu un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări, care au contribuit cu 1,48 puncte procentuale. În contrast, prețurile la energie au înregistrat o scădere de 1,45 puncte procentuale.

Aceste date reflectă tendințele complexe și variate ale inflației în statele membre UE și subliniază necesitatea unei abordări echilibrate în gestionarea politicii economice la nivel european.

Share Post
0 comentarii

LASA UN COMENTARIU